Qui era René Quinton?

René Quinton, nascut el 15 de desembre 1866, a Chaumes-en-Brie (Seine-et-Marne) va morir el 9 juliol 1925 a Grasse. Naturalista, fisiòleg i biòleg francès. De formació autodidacta, va desenvolupar una teoria sobre l’origen i la naturalesa dels organismes marins. Les seves obres van tenir en el seu temps un impacte considerable en aspectes científics, terapèutics i filosòfics.

Retrato de René Quinton

Fill de Maria Amyot i Paul Quinton, metge i alcalde de Chaumes. René va estudiar al Lycée Chaptal de París, on va obtenir la seva brillant llicenciatura en ciències i lletres. El seu pare veu en René un futur metge politècnic (ell mateix prové d’una llarga línia dels metges). Finalment, René Quinton prefereix dedicar-se a la literatura. Escriu durant molts anys novel·les i obres de teatre, amb el model de Flaubert. Als 22 anys, comença a viatjar pels països de la Mediterrània i estudia al Museu d’Història Natural tant geologia, com paleontologia i biologia.

El 1895, després de 29 anys autoformulant-se les qüestions, René Quinton observant una serp, redacta la primera teoria sobre la temperatura dels organismes vius, que es convertirà en la llei de la calor constant. La seva rigorosa investigació va portar a molts científics a interessar-se en les seves suposicions. Étienne Jules Marey, president de l’Acadèmia de Ciències, és converteix en un apassionat del seu treball i li obre les portes del seu laboratori al Col·legi de França per seguir amb les seves experimentacions. L’interès d’aquest erudit famós i respectat aporta el seu caràcter la credibilitat que la seva joventut no ajudava a ser acceptat pels acadèmics. Quinton dedica uns anys més tard, el seu treball del senyal, L’aigua de mar, mitjà orgànic (1905).

Quinton estudi de la biologia, prenent el concepte de medi intern, desenvolupat feia unes dècades per Claude Bernard i va canviar el nom per “condicions de vida”. Es va plantejar la hipòtesi que el líquid que banya les cèl·lules és idèntic a la del líquid d’origen marí. Aquesta teoria, potser el més important de la seva obra, es confirmarà mitjançant una sèrie d’experiments i en el temps l’impacte terapèutic, filosòfic i polític a França i a l’estranger. En un moment es va pensar que només una petita quantitat de cos atòmic conegut compost de la matèria viva, Quinton afirma que es trobem tots els elements presents en l’aigua de mar, i és una empresa pionera en la prestació de gran importància per a aquests elements presents en petites quantitats en el cos, elements traça. Quinton desenvolupa una tercera llei, anomenada constància osmòtica, el que reflecteix la tendència de la matèria viva per mantenir la concentració de sal dels orígens, i la hipòtesi d’una quarta llei, coneguda com consistència lleugera, el que reflecteix la capacitat de les organitzacions fòsfor per produir llum per mantenir una alta activitat cel·lular de certes espècies.

El 1897, el tractament marí comença en molts hospitals parisencs. El 26 març de 1907 Quinton obre a París el primer “Dispensari marí”. El seu èxit considerable (300 injeccions per dia) va donar lloc a la creació d’altres centres a París i després a moltes ciutats de França i a l’estranger. La Princesa Elena, germana del rei Eduard VII del Regne Unit, va visitar i observar amb els propis ulls el treball realitzat al dispensari per dirigir el seu propi centre a Londres.

René Quinton fou i és famós i popular a tot França, i també fora de les seves fronteres. Les seves obres es presenten i discuteixen en diversos camps, incloent la política (tant l’esquerra com la dreta fan justificacions ideològiques) i la filosofia (en el camp de l’evolució, les teories del científic ofereixen una nova perspectiva que es va reunir amb el darwinistes hostilitat). Més tard es va interessar per l’aviació, un camp en el qual també fou pioner. Va fundar i presidir la Lliga Nacional Aèria, que incloïa la talla d’Henry Deutsch de la Meurthe, Paul Painlevé o Ernest Archdeacon. La seva passió pel tema el va portar a augmentar la consciència pública i per convertir les xifres industrials i polítics a somiar aire. La lliga es va crear la primera escola de vol en el Juvisy món, dirigit per Ferdinand Ferber. En 1914, René Quinton 48 anys. Tot i que està lliure de qualsevol deure militar, el seu patriotisme el va portar a participar en l’artilleria durant el mes d’agost. Durant quatre anys, el seu treball fou reservat en secret. Ferit diverses vegades, les seves gestes li van valer l’elogi del mariscal Foch: “Oficial de la intrepidesa més rara que és impossible enumerar la valentia … S’ha convertit en un excel·lent comandant del grup, amb la màxima autoritat i obtenir coneixement del seu rendiment mxim personal.”

René Quinton va morir el 9 de juliol de 1925 a Grasse, a l’edat de 58 anys, d’un atac al cor`, segons els informes oficials. En el seu funeral, centenars de persones de tot el món es van afegir als membres de la comunitat científica, política i literària de França.

L’obra de René Quinton, que en vida va assolir un èxit enlluernador, va caure ràpidament en una sospitosa foscor i oblit, com els romans, damnatio memorae. La seva aproximació terapèutica fou una pràctica generalitzada a França durant anys i ara mateix a molts països del món s’està convertint en la base per una alternativa consolidada a l’anomenada medicina “convencional” o oficial.

© Aigua de Mar